ANLAŞMALI/ÇEKİŞMESİZ BOŞANMA (TMK md 166/3)
- gözde pasin
- 28 Eki 2022
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 6 Ara 2024
Boşanma davaları genel itibarla iki ana başlık altında toplanır.
· Çekişmeli Boşanma
· Anlaşmalı Boşanma
TMK 166/3 Maddesi Uyarınca
“Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi halinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu halde boşanma kararı verilebilmesi için, hakimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hakim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü halinde boşanmaya hükmolunur. Bu halde tarafların ikrarlarının hakimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.’’
Burada Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
1. Evlilik en az bir yıl sürmüş olmalıdır.
2. Eşler birlikte başvurmalı veya bir eşin başvurusunu diğer eş kabul etmelidir
3. Taraflar iradelerini serbestçe beyan etmiş olmalıdırlar
4. Tarafların üzerinde anlaşmış olduğu hususları hakimin uygun bulması ve onaylaması şarttır.
5. Hakim gerekli gördüğü durumda anlaşılan hususlarda değişiklik yapabilir, bu değişikliği taraflarında kabul etmesi halinde boşanmaya hükmolunur.
ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜ NEDİR?
Anlaşmalı boşanma protokolü, boşanmak isteyen tarafların mahkemeye başvururken evliliğin sona ermesinin sonuçlarıyla bağlantılı olarak anlaştığı bazı temel hususları bir protokol çerçevesinde düzenledikleri ve karşılıklı olarak imzaladıkları anlaşmadır. Bu protokol anlaşmalı boşanma dilekçesinin eki konumunda olup hakim tarafından incelenerek, kanuna aykırı hükümler olmadığı sürece bu doğrultuda tarafların boşanmasına karar verilecektir. Hakimin protokole gerektiği takdirde tarafların ve varsa çocukların menfaatini dikkate alarak müdahale hakkı da bulunmaktadır.
ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜNE NELER YAZILIR?
1. Müşterek çocuğun velayeti,
2. Müşterek çocuğa ödenecek iştirak nafakası,
3. Eşe ödenecek yoksulluk nafakası,
4. Çocukla kişisel ilişki kurulacak saatler,
5. Evlilik birliği içinde edinilen taşınmazların paylaşımı,
6. Ev eşyalarının (menkul malların) paylaşımı,
7. Aile konutunda oturmaya kimin devam edeceği, kirayı kimin ödeyeceği,
8. Ziynet eşyası talepleri ve kabulü
9. Taşınmaz kredi ile alınmış ise kredi taksitlerini kimin ödeyeceği…
Kanuna aykırı olmamak şartı ile tarafların kendi hayatlarını özgüleyecekleri tüm detaylara anlaşmalı boşanma protokolünde yer vermek mümkündür. Fakat protokolün bağlayıcılığı da göz önüne alındığında, bu bağlamda bir boşanma avukatına danışmak tarafların hem yükünü hafifletecek hem de hak kayıplarının önüne geçecektir.
ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASINA TARAFLAR KATILMAK ZORUNDA MI?
Anlaşmalı boşanma davasına tarafların avukatı olsa bile taraflar mutlaka katılmak ve özgür iradeleri ile karar verdiklerini belirtmek zorundadırlar aksi takdirde boşanma kararı verilmeyecektir. Taraflardan biri katılır diğeri katılmaz ise, katılan taraf davaya çekişmeli olarak devam edebilecektir. Ya da taraf duruşmaya katılır fakat protokolde sunulan metnin içeriğini kabul etmez ise yine boşanma davasına çekişmeli olarak devam etmek mümkündür.
AVUKAT GÖZDE PASİN
MANİSA BOŞANMA AVUKATI,
MANİSA AVUKAT,
BOŞANMA AVUKATI
Comments